Je hebt een keer via Temper gewerkt - de sfeer kunnen proeven - en een btw-nummer aangevraagd als je die nog niet had. Vanaf het moment dat je een actief btw-nummer ontvangt op je facturen, ben je verplicht om btw-aangifte te doen, ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. Als je geen inkomsten hebt gehad als FreeFlexer maar wel een actief btw nummer hebt, dien je alsnog aangifte te doen. Onderaan dit artikel staat een link naar de momenten waarop je belasting moet betalen.

Let op: niets in dit artikel kan gezien worden als belastingadvies - beschouw het daarom als hulpmiddel.

Zo werkt het

1. Ga naar temper.works/login en log in;
2. Klik op je menu en selecteer Financieel overzicht

Op het financieel overzicht vind je een overzicht wat je per maand hebt verdiend. Aan de rechterkant vind je een tool waarmee je eenvoudig kan zien hoeveel omzet en kosten je hebt gemaakt via Temper. Selecteer hiervoor het gewenste kwartaal. Let op heb je geen inkomsten gehad in een kwartaal, dan staat dit kwartaal er niet bij. Ook als je geen inkomsten hebt gehad, dien je altijd aangifte te doen.

3. Klik op de groene knop Aangifte omzetbelasting doen en geef aan of je alleen via Temper hebt gewerkt, of ook ander FreeFlex werk hebt gedaan. Als je kiest voor Ik heb alleen via Temper gewerkt, tref je een scherm zoals hieronder weergegeven.

Hieronder zie je een overzicht van jouw inkomsten en kosten van een specifiek kwartaal. Let op in dit overzicht zijn alleen bedragen meegenomen die bekend zijn van jouw facturen op jouw account van Temper.

4. Dit scherm bevat alle stappen zoals je ze bij de aangifte omzetbelasting tegenkomt.

Let op: Bovenstaand voorbeeld is geen advies. Het voorbeeld is gebasseerd op een soort gelijke situatie van jou als FreeFlexer wanneer je enkel gewerkt hebt via Temper. Gebruik dus altijd je eigen administratie bij de aangifte. Zeker als je ook ander FreeFlex werk hebt gedaan. Bij vragen voor advies kun je een belastingadviseur inschakelen.

Het is tijd om de bedragen door te geven aan de Belastingdienst. Ready?

Stap 1
Klik op omzetbelasting. Hier zie je een overzicht van al ingestuurde btw-aangiften en aangiften die nog open staan. Klik op de openstaande aangifte.

1. Bij de introductie 'Hebt u dit tijdvak iets aan te geven?' vul je 'ja' in. Als je het afgelopen kwartaal niet als FreeFlexer hebt gewerkt, vul je hier 'nee' in.
  2. Vul hier voornaam en achternaam in. De contactpersoon die je invult is je boekhouder. Heb je geen boekhouder? Dan vul je jouw eigen naam in.  (Je vult hier dus nooit Temper in)

Stap 2
Vervolgens kom je bij rubriek 1: Binnenland. Bij vraag 1a 'Omzetbelasting' vul je de omzet en btw (van de omzet) in die jij hebt uitgerekend. De overige velden mag je leeg laten, wanneer dit niet van toepassing is op jou.

Stap 3

Rubriek Buitenland is vaak niet van toepassing wanneer je enkel als FreeFlexer via Temper hebt gewerkt. Geld dit voor jou? Klik dan gelijk onderaan op akkoord.

Stap 4
Hierna volgt rubriek 5: Voorbelasting en Kleineondernemingsregeling

1. Vraag 5a is al automatisch ingevuld gebaseerd op je antwoorden bij rubriek 1.
  2. Bij vraag 5b 'voorbelasting' vul je de voorbelasting in die je hebt berekend. Voorbelasting is het bedrag wat je aan btw hebt betaald aan kosten.

Voorbeeld: Heb jij een laptop voor je onderneming gekocht van 200,- excl. btw? Dan heb je €42,- aan btw betaald. Je mag dit bedrag van €42,- opgeven bij je voorbelasting.

3. Bij vraag 5d kun je een vermindering invullen voor het afdragen van btw, als je recht hebt op de Kleineondernemingsregeling. Heb je hier geen recht op, dan laat je 5d leeg.

Voorbeeld: Je verwacht dat je dit jaar minder dan €1345,- aan btw verschuldigd bent. Dit betekent dat je onder de 6404,- aan omzet blijft. In dit geval hoef je geen btw te betalen. Je mag de vermindering invullen die gelijk is aan je te betalen btw-bedrag.  Let op kom je aan het eind van het jaar toch aan een hogere omzet dan verwacht, dan dien je dit op je aangifte weer te corrigeren en mogelijk alsnog btw af te staan.

Stap 5
Bekijk je overzicht of je alles goed hebt ingevuld en klik op opslaan en naar ondertekenen. Rond je aangifte af door de stappen van de website te volgen.

Stap 6
Mogelijk dien je BTW af te dragen aan de Belastingdienst. Download in je zakelijk profiel je aangifte die je zojuist hebt volbracht. Onderaan deze PDF staat mogelijk wat je de belastingdienst bent verschuldigd voor dit kwartaal. Voldoe dit bedrag voor de aangegeven datum. Je bent klaar!

Zie ook
Welke belastingen moet ik wanneer betalen?