Je hebt een keer via Temper gewerkt - de sfeer kunnen proeven - en een btw-nummer aangevraagd als je die nog niet had. Vanaf het moment dat je btw ontvangt op je facturen, ben je verplicht om btw-aangifte te doen, ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. Onderaan dit artikel staat een link naar de momenten waarop je belasting moet betalen.

Let op: niets in dit artikel kan gezien worden als belastingadvies - beschouw het daarom als hulpmiddel.

Zo werkt het

1. Ga naar temper.works/login en log in;
  2. Klik op je profielfoto en selecteer Financieel

Op het financieel overzicht vind je een overzicht wat je per maand hebt verdiend. Aan de rechterkant vind je een tool waarmee je eenvoudig kan zien hoe de omzet en kosten verdeeld zijn.

Klik op de groene knop Aangifte omzetbelasting doen en tref een scherm zoals hieronder weergegeven.

Dit scherm bevat alle stappen zoals je ze bij de aangifte omzetbelasting tegenkomt. Dit scherm is geen advies maar toont een voorbeeld van aangifte met cijfers die nagenoeg gelijk zijn aan jouw situatie, gebruik altijd je eigen administratie voor het invullen van aangifte.

Let op: Bovenstaand voorbeeld is dus geen advies. Het voorbeeld is gebasseerd op een soort gelijke situatie van jou als freelancer wanneer je enkel gewerkt hebt via Temper. Gebruik dus altijd je eigen administratie bij de aangifte. Zeker als je ook ander freelancerwerk hebt gedaan. Bij vragen voor advies kun je een belastingadviseur inschakelen.

Het is tijd om de bedragen door te geven aan de Belastingdienst. Ready?

Stap 1
Bij de introductie 'Hebt u dit tijdvak iets aan te geven?' vul je 'ja' in. Als je het afgelopen kwartaal niet als freelancer hebt gewerkt, vul je hier 'nee' in.

Stap 2
Vervolgens kom je bij rubriek 1: Prestaties binnenland. Bij vraag 1a 'bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' vul je de omzet in die jij hebt berekend.

Stap 3
Bij vraag 1a 'Omzetbelasting' vul je de btw (van de omzet) in die jij hebt uitgerekend. De overige velden mag je leeglaten, wanneer dit niet van toepassing is op jou.

Stap 4
Rubriek 2, 3 en 4 zijn vaak niet van toepassing wanneer je enkel als freelancer via Temper hebt gewerkt.

Stap 5
De laatste stap is rubriek 5: Voorbelasting en Kleineondernemingsregeling. Bij vraag 5b 'voorbelasting' vul je de voorbelasting in die je hebt berekend.
Bij vraag 5d kun je een vermindering invullen voor het afdragen van btw, als je recht hebt op de Kleineondernemingsregeling.

Stap 6
Onderteken en verzend het formulier.

Stap 7
Mogelijk dien je BTW af te dragen aan de Belastingdienst. Download in je zakelijk profiel je aangifte die je zojuist hebt volbracht. Onderaan deze PDF staat mogelijk wat je de belastingdienst bent verschuldigd voor dit kwartaal. Voldoe dit bedrag voor de aangegeven datum. Je bent klaar!

Zie ook
Welke belastingen moet ik wanneer betalen?