Heb je één keer via ons platform gewerkt, smaakte dat naar meer en heb je daarom een btw-nummer aangevraagd? Vet. Als je een btw-nummer hebt, ben je verplicht om btw-aangifte te doen over 2019. Btw-aangifte wordt ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. Als je geen inkomsten hebt gehad als FreeFlexer maar wel een actief btw nummer hebt, dien je alsnog aangifte te doen. Onderaan dit artikel staat een link naar de momenten waarop je belasting moet betalen. Dit artikel is geen belastingadvies.

Let op: vanaf 2020 kan het zijn dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Lees hier alles over de nieuwe kleineondernemersregeling.

Zo werkt het

1. Ga naar temper.works/login en log in;

2. Klik rechtsboven op je menu en selecteer Financieel overzicht. Je ziet vervolgens wat je per maand hebt verdiend. Aan de rechterkant staat hoeveel omzet en kosten je hebt gemaakt. Klik op het uitklapmenu voor het gewenste kwartaal. Let op: heb je geen inkomsten gehad in een bepaald kwartaal? Dan staat dat kwartaal er niet bij. Wel moet je alsnog btw-aangifte doen.

3. Klik op de groene knop Aangifte omzetbelasting doen en geef aan of je alleen via ons platform hebt gewerkt of ook ander werk als zelfstandige hebt gedaan. Als je kiest voor Ik heb alleen via Temper gewerkt, verschijnt onderstaand scherm. In dit overzicht zijn alleen bedragen meegenomen die bekend zijn van jouw facturen op jouw Temper profiel. Selecteer het kwartaal waarover je aangifte wilt doen.

4. Bovenstaand scherm bevat alle stappen zoals je ze bij de aangifte omzetbelasting tegenkomt. Het is een voorbeeld en geen advies. Gebruik altijd jouw eigen administratie als je btw-aangifte doet. Zeker als je ook ander werk als zelfstandige doet. Schakel een belastingadviseur in als je hulp nodig hebt.

Nu is het tijd om de bedragen door te geven aan de Belastingdienst. Ready?

Stap 1
Klik op omzetbelasting en check het overzicht van alle ingestuurde en openstaande btw-aangiften. Klik op de openstaande aangifte.

1. Bij de introductie 'Hebt u dit tijdvak iets aan te geven?' vul je 'ja' in. Als je het afgelopen kwartaal niet als FreeFlexer hebt gewerkt, vul je hier 'nee' in.
  2. Vul hier voor- en achternaam in. De contactpersoon die je invult is je boekhouder. Heb je geen boekhouder? Vul dan jouw eigen naam in. Je vult hier dus nooit Temper in.

Stap 2
Vervolgens kom je bij rubriek 1: Binnenland. Bij vraag 1a 'Omzetbelasting' vul je de omzet en btw (van de omzet) in die jij hebt uitgerekend. De overige velden mag je leeg laten als dit niet van toepassing is op jou.

Stap 3
Rubriek Buitenland is vaak niet van toepassing als je alleen als FreeFlexer via ons platform hebt gewerkt. Geldt dit voor jou? Klik dan gelijk onderaan op akkoord.

Stap 4
Hierna volgt rubriek 5: Voorbelasting en kleineondernemingsregeling

1. Vraag 5a is al automatisch ingevuld gebaseerd op je antwoorden bij rubriek 1.
  2. Bij vraag 5b 'voorbelasting' vul je de voorbelasting in die je hebt berekend. Voorbelasting is het bedrag dat je aan btw hebt betaald aan kosten.

Voorbeeld: Heb jij een laptop van € 200,- exclusief btw voor je onderneming gekocht? Dan heb je € 42,- aan btw betaald. Je mag die € 42,- dan opgeven bij je voorbelasting.

3. Bij vraag 5d kan je een vermindering invullen voor het afdragen van btw, als je recht hebt op de kleineondernemersregeling. Heb je hier geen recht op, dan laat je 5d leeg.

Voorbeeld: Je verwacht dat je dit jaar minder dan € 1.345,- aan btw verschuldigd bent. Dit betekent dat je onder de € 6.404,- aan omzet blijft. In dit geval hoef je geen btw te betalen. Je mag de vermindering invullen die gelijk is aan je te betalen btw-bedrag. Let op: kom je aan het eind van het jaar toch aan een hogere omzet dan verwacht? Dan moet je dit op je aangifte corrigeren en mogelijk alsnog btw afstaan.

Stap 5
Check in je overzicht of je alles goed hebt ingevuld en klik op opslaan en naar ondertekenen. Rond je aangifte af door de vervolgstappen te volgen.

Stap 6
Het kan zijn dat je btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Download in je zakelijk profiel de aangifte die je zojuist hebt gedaan. Onderaan de pdf staat mogelijk wat je de Belastingdienst bent verschuldigd voor dit kwartaal. Betaal dit bedrag voor de aangegeven datum en je bent klaar. Lekker bezig, boss!

Let op: vanaf 2020 kan het zijn dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Lees hier alles over de nieuwe kleineondernemersregeling.

Zie ook
Welke belastingen moet ik wanneer betalen?