Veelgestelde Vragen
Veelgestelde vragen van FreeFlexers

Hier de top 10 Questions & Answers over FreeFlexen

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen over ons platform. Klik op de link en je vindt direct een kort antwoord!

1. Wat moet ik weten voordat ik ga beginnen met FreeFlexen?

Als je via ons platform werkt, dan ben je een FreeFlexer. Bij freeflexen werk je voor jezelf en heb je de vrijheid om te bepalen op welke klussen op ons platform je reageert. Veel vrijheid, maar ook wat verantwoordelijkheden. Lees er alles over in dit artikel.

2. Mijn ID-bewijs wordt afgewezen. Waarom?

Top dat je je in wilt schrijven. Om te kunnen starten moet je wel beschikken over een geldig identiteitsbewijs. Geldige identiteitsbewijzen zijn; een paspoort of identiteitskaart van een EER-land of door de Nederlandse overheid uitgevaardigde verblijfsvergunning. Rijbewijzen worden dus niet geaccepteerd. Lees er alles over in dit artikel.

3. Hoe vraag ik een btw-ID aan?

Je mag een shift uitproberen op ons platform, maar om verder te gaan als freelancer moet je je hiervoor wel inschrijven bij de Belastingdienst. Dit is easy-peasy, maar we helpen je ook graag een handje. In dit artikel wordt alles uitgelegd.

4. Wanneer ontvang ik mijn btw-ID?

De Belastingdienst is de instelling die jouw aanvraag verwerkt. Dat kan zo'n twee weken duren vanaf het moment dat zij de aanvraag ontvangen hebben. Heb je onze hulp ingeschakeld? Dan duurt het ook nog enkele dagen voordat jouw formulier verstuurd is. Hier lees je alles over het wachten.

5. Zijn de vermelde uurtarieven bruto of netto?

Houd er rekening mee dat je werkt als freelancer, oftewel als eigen ondernemer, en dat jij btw af moet dragen over jouw inkomsten. De tarieven die je op het platform ziet zijn exclusief btw. Dat wil zeggen dat je bovenop deze tarieven nog 21% btw krijgt uitbetaald. Lees er hier meer over.

6. Hoe en wanneer word ik betaald?

Je ontvangt jouw betaling op het door jou ingevoerde bankrekeningnummer. Wanneer ontvang je jouw betaling? Dat hangt af van de betalingsoptie die jij koos of mogelijk was voor een opdrachtgever. Heb jij voor directe uitbetaling via factoring partner Finqle kunnen kiezen? Dan word je binnen drie werkdagen na de checkout uitbetaald. Zo niet, dan zul je moeten wachten op betaling van de opdrachtgever. Meer weten? Check dan dit artikel.

7. Ik heb mijn betaling nog niet ontvangen. Hoe kan dat?

Vervelend als je langer moet wachten dan gepland. Uiteraard hangt het moment van betaling af van welke betalingsoptie er voor jouw shift gold. Wat wel eens voor kan komen is dat een opdrachtgever langer nodig heeft dan de opgestelde betalingstermijn. Dat is niet ongebruikelijk bij zakelijke betalingen. Lees hier alles over wat jij dan kan doen.

8. Ik moet mijn shift afzeggen. Wat nu?

Vervelend als jij jouw shift af moet zeggen. Belangrijk om te weten is dat iedere shift een annuleringstermijn heeft. Is die termijn nog niet voorbij? Dan kun je zonder gevolgen annuleren. Is de termijn al verstreken? Informeer dan zo snel mogelijk jouw opdrachtgever en zoek direct een vervanger. Beide partijen hebben het recht om een vergoeding te claimen bij late annulering. Een goed contact en een goede reden kan je helpen dat te voorkomen. Lees hier meer!

9. Ik heb een onterechte no-show gekregen. Wat kan ik doen?

Ben je het oneens met de no-show van de opdrachtgever? Tijdens jouw checkout kun je de no-show en de door de opdrachtgever geëiste compensatie betwisten. Volg simpel de stappen in het platform. Houd er wel rekening mee dat de compensatie is geclaimd door jouw opdrachtgever, niet door Temper. De opdrachtgever kan bepalen of de compensatie blijft staan of niet. Hier lees je alles over no-shows en hoe je ze kan betwisten!​

10. Welke belastingen moet ik afdragen, en wanneer?

Omdat je als FreeFlexer werkt, oftewel als eigen ondernemer, ontvang jij inkomsten waarover jij belasting af moet dragen. Er zijn driemaandelijkse btw-afdrachten, en ook de inkomstenbelasting is relevant voor jou. Lees hier meer over de belastingen waar jij mee te maken krijgt.